Wykorzystywanie regałów gastronomicznych

W profesjonalnych kuchniach wyposażenie różni się nieco od kuchni domowej. Nie chodzi tylko o rodzaj sprzętu, bowiem w domowej kuchni także nie brak lodówki, zmywarki bądź piekarnika, jednakże są to urządzenia, które stosowane w profesjonalnych kuchniach różnią się gabarytami oraz materiałami, z których zostały wyprodukowane.

Idealny regał gastronomiczny

Jaki powinien być idealny regał gastronomiczny? Przede wszystkim powinien być wyprodukowany ze stali nierdzewnej tak jak większa część kuchennych mebli. Stal nierdzewna jest przede wszystkim odporna na korozję, co pozwoli przez długi czas wykorzystywać taki regał bez konieczności kupna nowego po jakimś czasie. Dodatkowo blat zrobiony ze stali nierdzewnej nie powinien się nagrzewać nawet w sytuacji, gdy położy się na niego gorące naczynie – jest to bardzo ważna zaleta, zwłaszcza w kuchniach, gdzie ciągle trzeba operować gorącymi garnkami. Warto podkreślić, że blat powinien być bardzo wytrzymały, ponieważ jego zadaniem jest uniesienie znacznych ciężarów. Kolejną zaletą będzie prostota, ponieważ usuwanie wszelkich zanieczyszczeń z jego powierzchni będzie bardzo prostą czynnością.

regał do gastronomii

Pomysł na wykorzystanie regałów gastronomicznych

Regały gastronomiczne idealnie sprawdzą się jako miejsce do odkładania potraw. Jeśli prowadzi się stołówkę bądź bar, w którym klient obsługuje się sam, tego typu regały mogą posłużyć za miejsce, gdzie odkładane będą brudne naczynia. Kolejną zaletą takich regałów jest przede wszystkim to, że nie są one umocowane na stałe, tylko są na kółkach. Dzięki temu bardzo łatwo będzie można je przestawiać z miejsca na miejsce. Z dużą łatwością przetransportuje się regał, który był w kącie sali do kuchni bądź na jej zaplecze, gdzie może można opróżnić go z wszelkich brudnych naczyń. Kupno regałów gastronomicznych w sposób znaczący polepszy organizację pracy w każdej restauracji czy barze.