Jak każdy doskonale wie, kuchnia to miejsce, w którym znajduje się ogromna ilość różnego rodzaju dodatków i akcesoriów. Dobrym przykładem takiego właśnie prostego kuchennego narzędzia jest maselniczka. Jak się jednak okazuje, żeby mogła być ona praktyczna i odpowiednio ładna, powinna być zrobiona z odpowiedniego materiału. Jakiego konkretnie?
Maselniczka ze szkła
Ostatnimi czasy bardzo popularnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o maselniczkę, jest wersja szklana. Charakteryzuje się ona bardzo przyjemnym dla oczu wyglądem, a także dość dużą łatwością w zakresie czyszczenia. Co więcej, taki model nie chłodnie zapachów ani smaków, co w przypadku przechowywania masła jest bardzo ważne.
Maselniczka tego typu musi być oczywiście wykonana ze szkła hartowanego. Co jednak bardzo ważne, nawet i ono nie sprawi, że model ten będzie wystarczająco mocny, co często doprowadza do jego zniszczenia.
Maselniczka ceramika
Jeśli chce się mieć maselniczkę, która będzie mocna i trwała, a jednocześnie będzie charakteryzowała się pięknym wyglądem, poleca się wybranie modelu ceramicznego. Maselniczki ceramiczne z Bokono charakteryzują się bardzo dużą odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, są odporne na wchłanianie smaków i zapachów, a także bardzo szybko i prosto się je myje. Dodatkowo wiedzieć trzeba, że są one odporne na działanie bakterii, a więc masło w nich jest bardzo bezpieczne.
Czy modele ceramiczne mają jakieś wady? Zdecydowanie najważniejszą jest cena, która może być nawet kilkukrotnie wyższa niż w przypadku modelu szklanego. Warto jednak wydać nieco więcej, aby można się było cieszyć produktem trwalszym.