Metalowy chlebak – czy warto?

Przez ostatnie lata w sklepach z akcesoriami gospodarstwa domowego najczęściej można było znaleźć drewniane chlebaki. Posiadały one różne kształty i sposoby otwierania, jednak ich wspólną cechą był ten sam materiał, z jakiego były wykonane – drewno. Jednak od jakiegoś czasu coraz częściej pojawiają się produkty wykonane z metalu. Czy różnią się one znacząco od tych drewnianych?

Zalety metalowych chlebaków

Niekwestionowanym plusem tego typu akcesoriów jest łatwość czyszczenia. Bez najmniejszych problemów możesz tego typu chlebak włożyć do zlewu i dokładnie wyszorować, czego niestety nie da się zrobić z tym popularnym, drewnianym. Inną zaletą jest bardzo wysoka trwałość produktu. Jeśli będziesz uważać na to, by nie uszkodzić metalowego chlebaka w taki sposób, który z czasem może powodować rdzewienie, będziesz się mogła cieszyć estetycznym wyglądem tego pojemnika przez lata.

Wady metalowych chlebaków

Jeśli będziesz uważać… No właśnie. A co w sytuacji, kiedy chlebak upadnie bądź sami upuścimy coś na niego? Zarówno w przypadku matowych, błyszczących, jak i emaliowanych chlebaków może skończyć się to mało estetycznym wgnieceniem lub takim uszkodzeniem, które z czasem stanie się ogniskiem rdzy. Jednak odpowiednie dbanie pozwoli tego uniknąć.

Zdjęcie wykorzystane w artykule: Dedekor chlebak: http://www.dedekor.pl/kuchnia/chlebaki